SETKÁNÍ KRÁLOVÉDVORSKÝCH A NIZOZEMSKÝCH STUDENTŮ

12.02.2016

První únorové úterý bylo ve Dvoře Králové n. L. živo! Setkalo se zde 50 studentů  nizozemské školy Landstede Zwolle, studijního oboru Rekreace a hotelnictví se studenty 1. ročníků královédvorské Střední školy informatiky a služeb, oborů Cestovní ruch a Hotelnictví.

Studenti cestovního ruchu připravili pro své hosty bohatý program. Ráno jsme se všichni společně potkali v aule školy, seznámili se s programem a domluvili se, že budeme celý den mluvit jen anglicky. Pro některé to byl těžký úkol, a tak pokud nevěděli to správné slovo, pomáhali si z rukama nohama a všichni se nakonec bez problémů domluvili.

Rozdělili jsme se do skupin, v každé skupince byly zastoupeny obě školy. Hotelníci odešli do cvičné kuchyně, kde společně se svými učiteli - Lubošem Martinkou, Veronikou Kyselovou a Stefanem Breuerem připravili menu o čtyřech chodech, na které všech 110 studentů netrpělivě čekalo.

Ostatní, společně se mnou a učitelkou Paolou Schot, navštívili naše krásné město Dvůr Králové n. L. Byli jsme se podívat na stálou výstavu vánočních ozdob v městském muzeu, kde jsme poznali, jak se vánoční ozdoby vyrábí, a vyšplhali jsme také až úplně nahoru na kostelní věž. Průvodci výletu po městě byli moji žáci cestovního ruchu, kteří své spolužáky a hosty seznámili jako profesionální průvodci se vším, co naše město a okolí může turistům nabídnout.

Samozřejmě byl také čas na kávu nebo čaj s dobrým zákuskem, které pro nás připravili studenti hotelnictví. Po několika hodinách chození nám všem moc chutnalo!

Teď nastal čas ukázat se i ve sportu. Připravili jsme mezinárodní fotbalový turnaj v tělocvičně, každá škola měla 4 týmy. Hlavním naším cílem bylo zúčastnit se a užít si legraci, ale vyhrát jsme chtěli všichni. Konečným výsledkem bylo 2. a 3. místo pro Nizozemí, zvítězili domácí.

Pak jsme se všichni sešli v jídelně, kde už hotelníci připravili nádherně prostřené stoly s jídlem.  Mohli jsme ochutnat typický holandský předkrm - meloun s parmskou šunkou, českou polévku – krkonošskou cibulačku, hlavni chod byl zase z Nizozemí, a to „Boerenkool“, to je kapusta se šťouchanými brambory, a nakonec dezert, ten byl český - žemlovka. Všechno to bylo výborné!

Po večeři nás ještě čekala společná zábava - stezka odvahy v městském parku, kde nejdříve Češi strašili Holanďany a pak obráceně. Moc jsme si to užili!   

Celý den byl moc fajn a zajímavý pro všechny zúčastněné. Nejlepší je, že jsme opravdu vydrželi celý den mluvit anglicky, studenti i učitelé si vyměnili kontakty a slíbili si, že obě školy se budou snažit příští rok vydařenou akci opakovat.

Závěrem chci jen dodat, že hlavní přínos akce vidím v tom, že se studenti a pedagogové dvou škol ze dvou zemí potkají a vzájemně si představí svůj studijní obor, své zkušenosti a zvyky. Komunikaci v angličtině považuji za velmi důležitou zejména v tomto případě, kdy se jedná o studenty cestovního ruchu a hotelnictví, kteří budou pracovat jako průvodci turistů, recepční v hotelích, kuchaři nebo číšníci. Získané mezinárodní zkušenosti jim určitě v jejich budoucí praxi přijdou vhod.

Ing. Nancy Engelen a žáci 1. C

 

 

Fotogalerie

Ubytování

Hotel & ubytovna

Služby

Kadeřnictví & kosmetika

Pronájem

Kurty & tělocvična

Školní jídelna

Školní jídelna

Domov mládeže

Domov mládeže